Güvercinada Kalesi’nı  merak edilen bilgileri ve nasıl bir yer olduğunu neden mutlaka Kuşadası’na geldiğinizde ziyaret etmelisiniz sizlere Güvercinadası Kalesi’ni anlatacağım.



Güverciadası Kalesi muhteşem görüntüsü ile gerçekten Kuşadası sembolü olmayı hak ediyor. Adanın göz alıcı görünümü,gün batımının panoramik renkleriyle birleşerek her ziyaretçiyi cezbetmektedir. Ada,yaz ve kış ayları yerli , yabancı hatta Kuşadası’nda yaşayanlar için’de gezilecek görülecek en çok tercih edilen yerlerde birisidir.

Güvercinada Kalesi Tarihi :

İç kaleden farklı olarak daha yakın bir tarihte 1826 yılında yapılan adayı çeviren dış surların kitabesi günümüzde Türkçesine söyle çevrilebilir:
Allaha hamd olsun, bu kalenin inşaası tamam oldu Taşları Yılancı’dan geledi ve bu kalede kullanıldı.Alt tarafta deniz dalgalarını dövdüğü bir taş konak vardı Burası kimdenin bilmadiği boş bir toprak iken sultan kalesi oldu onun yaptıranı şerefi Hızır dostu İlyas Ağa’dır.O her işinde gani rahman olan Allah’a güvenip boyun eğmiştir.Allah onun yaptığı hayırlı işler ve soyunu ölümsüz kılsın ve her iki dünyada selamet içinde olsun.Cennete girmesinden ( bu isler ) onun delili olsun ve Yüce amacına erişsin.Sığınılacak yerin tarihini söyledim ve ( böylece )bir anlamlar insisi çıktı. ( Ebced yöntemi ile ) Hicri: 1242. Miladi:1826

kale girişi güvercinada



Ada, kıyıları korumak ya da denizden gelen saldırıları önlemek için stratejik olduğu için, Osmanlı döneminde ve daha önce askeri amaçlarla kullanılmıştır. Kayalara dikilen, korsanlara karşı kullanılan “Korsan Kalesi” olarak bilinir.Çok eski yıllara tarihi yerlerden biri olan ada Bizanslılar döneminde önemli bir askeri üst olarakta kullanılmıştır.Osmanlı  döneminde yenilenmiş mimarısının bu günku şeklini almıştır.Bazı kaynaklarda 1530’lu yıllarda Güvercinadası içerisindeki iç kalenin Barbaros Hayreddin Paşa tarafında tekrar yapıldığı,Kaleye muhafız ve şahi toplar konulduğu yazmaktadır.

Güvercinada Kale gezilecek yerleri :

güvercinada kalesi manzara

İlçenin şu anki adını kaynağını oluşturan adanın üzerinde,tarihi dönemine dayanan ve ada ile isimle anılan bir kale yer alıyor.1957 yılında yapılan çalışma ile karaya bağlanan kale,ışıklandırma sistemi sayesinde akşamları Kuşadası sahilinegelen tatilcilere muhteşem bir manzara sunuyor.Geçmişte Güvercin başta olmak üzere bir çok kuş türüne ev sahipliği yapan adanın etrafındaki ve kale içindeki çay bahçelerinde içeceğinize yudumlarken eşsiz gün batımını seyredebilirsiniz.

Güvercinada Kalesi Deniz Feneri :

deniz feneri

Güvercinadası günümüzde muze olarak halka hergün açık olarak ziyaretçi kabul etmektedir,ücretsiz girişi olan adada bir çok tarih izleri görmek mümkün hatta kalenin içinde uzun balınaya ait çok önemli bir iskeletide sahiptir bu iskelet kalenin içinde çok iyi şekilde görsel olarak ziyaretçilere sunulmuştur.

Uzun Balına İskeleti :

1998 yılı şubat ayında Kuşadası Dilek Yarımadası Milli parklı kavaklı burunu Koyun’da karaya vuran bir canlısı, hem Kuşadalıları hem de konuyla ilgili olanları çok şaşırttı.Çünkü bu, ülkemiz kıyılarında nadir olarak görülen bir balinaydı.

uzun balina iskeleti

Güvercinada Kalesi’nden Kuşadası’nı ve yıllancı burnu adasını seyir etmek gerçekten harika,bu noktadan güneşin doğuşunu ve batışını izlemek için bekleyip  fotoğrafçılar için kaçılmayacak bir yerdir.

Güvercinada Kalesi’nden Yılancı Burnu Mazarası :

yılancı burnu adadan

Kale’nin girişinde betondan yapımış küçük bir rıhtım bulunmakta,bu nokta Kuşadası’na gelenler için günübirlik tekne turu yapmak isteyenler için ilk adresiolarakta bilinir.Bu rıhtımdaki tekneler sabah erken saatlerde hareket eder ve akşam özeri geri dönüş yaparlar, yaz sezonuda çok hareketli olan rıhtımdaki tekneler hergün tekne turu aktivitesi ile hizmet vermektedir.

Güvercinada Kalesi Tekneler :

rıhtım tekne küçük ada